Uprkos brojnim praznicima u maju, njemački hoteli, restorani i kafići zabilježili su dramatičan pad prihoda, najgori u posljednje tri i po godine, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u cijelom ugostiteljskom sektoru piše fenix-magazin.
Prema najnovijim podacima Saveznog statističkog ureda, promet u sektoru ugostiteljstva pao je za 2,2 posto u odnosu na april, dok je, nakon uračunate inflacije, pad iznosio čak 4,6 posto. Riječ je o najvećem mjesečnom padu od decembra 2021. godine, kada je pandemija koronavirusa snažno pogodila ovaj sektor.
Najpogođeniji su bili hoteli i drugi objekti za smještaj, koji su zabilježili pad prihoda od čak 7 posto. Restorani, kafići i slični ugostiteljski objekti također su prošli loše, sa realnim padom od 3,9 posto.
Očekivanja od 2026. godine
Iz Hotelsko-ugostiteljskog saveza Njemačke (Dehoga) poručuju da se nadaju političkim mjerama koje bi mogle donijeti olakšanje ovom teško pogođenom sektoru. Prema dogovoru koalicije CDU-a i SPD-a, od januara 2026. godine planirano je trajno smanjenje stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu sa 19 na 7 posto.
Međutim, istovremeno sektor očekuju novi izazovi, jer je odlučeno da minimalna satnica u Njemačkoj od 1. januara 2026. poraste na 13,90 eura, a već od 2027. godine na 14,60 eura. Ovaj rast troškova mogao bi dodatno ugroziti poslovanje mnogih ugostiteljskih objekata.
“Na rubu opstanka”
Predsjednik Dehoge, Guido Zöllick, upozorio je da su mnogi ugostiteljski objekti već sada na ivici opstanka.
– Gospodarska granica izdržljivosti je dosegnuta. Brojni objekti su leđima pritisnuti uza zid – izjavio je Zöllick.
Pad prihoda u ugostiteljstvu mogao bi negativno uticati i na privatnu potrošnju u Njemačkoj. Iako su kućanstva u prvom kvartalu ove godine još uvijek uspijevala svojim potrošačkim navikama podržati rast njemačkog BDP-a, slabiji rezultati maloprodaje i ugostiteljstva signaliziraju zabrinjavajuće trendove za drugu polovinu godine.